Panduan Membaca Al-Fatihah Elak Solat Tidak Sah

Tahukah anda, semasa solat, wajib kita membaca Al-Fatihah dengan sebutan makhraj yang betul, tajwid yang betul, tartil yang betul, agar solat itu sah. Jika tidak, solat itu tidak sah. Selain rukun qauli yang wajib dipenuhi, iaitu wajib membacanya secara berlafaz, tidak sah solat jika dibaca berbisik, suara angin, atau dalam hati, sekurang2nya kena didengari oleh telinga sendiri, baru sah solat.

Pelik kenapa dah solat, tapi masih rasa tak sempurna, masih buat dosa berterusan, masih tak rasa tenang? Ini antara sebabnya. rasa solat sah, tapi sebenarnya tak sempurna.

Antara kebiasaan kesalahan yang dilakukan orang ramai:

1- Huruf Ba pada Bismillah tidak berbunyi. Nak sebut slow punya pasal, disebut "...Ismillah hirrohma nirrohim"

2- Huruf Hha pedas (ح) pada rahman dan rahim tidak disebut Hha pedas, hanya sebut haa biasa (haa simpul) (ه).

3- Tertukar pada BismilLAH, LAH tu dibaca Lam bertemu Hha pedas (ح), sedangkan Lam bertemu Haa simpul (ـه). *Ingat eja Allah ialah alif lam lam ha

4- huruf Ro baris atas disebut Raa yg sangat jelas aaaa nya. sebutannya Rohman, bukan rahman, rahman ni ejaan rumi je sebagai tanda ro tu baris di atas.

5- Huruf Alif tak disebut semasa baca ayat kedua. "...Lhamdulillah..."

6- Huruf Hha pedas (ح) pada alHAMdu hanya dibaca haa biasa/simpul (ه).

7- ..duLILLAH, tidak disabdukan LIL dengan LAH, hanya baca "Li-lah" sedangkan patutnya sabdu.

8- robbil 'AAlamin, huruf ain (ع) dibaca alif, 'aa jadi aa (ا).

9- Huruf ro tidak disabdukan pada aRRohmaaniRRohim. ramai orang baca "...a-rohmaani-rohim.." ini salah sesangat, sebab itu nama2 Allah. sepatutnya baca ARROHman dan ARROHim. Dan ramai tak baca huruf Hha pedas (ح) tu betul2 pada Ro mati bertemu Hha, cuma baca macam Haa biasa/simpul. ROHH tu macam Ro pedas. Rohhhhhh, pekatkan hhhh tu.

10- Huruf mim pada MAAlikiyau tidak dibaca dua harakat, ramai yg baca 1 harakat "...malikiyau...". Salah.

11- Tidak mensabdukan huruf Dal pada miDDiin, sedangkan patutnya bersabdu.

12- Ni ramai selalu sangat salah, tidak mensabdukan huruf Yaa pada iYYAkanaq buduwaiYYaa. sebutan yang betul ialah IY-YA, bukan I-YA atau EE-YA. Kena tekan sikit kat IY dan panjangnya dua harakat, bukan satu harakat.

13- huruf ain pada iyyakanAQ hanya disebut KANAK. salah. nun mati bertemu ain ya, bukan bertemu kaf.

14- Selalu baca huruf dal dan wau pada buDUWA dengan 2 harakat, sedangkan 1 harakat sahaja. yg betul "...buduwaiyyaa...", bukan "...buDUU waiyya..." atau "....budu WAA iyya..."

15- Huruf ain tak disebut dengan betul masa kanasta'IN. ramai sebut ia sebagai alif, ka nas ta in, ini salah.

16- Pada Ihdinaussiro..., ramai baca nun mati bertemu sin, padahal nun mati bertemu sod. auss pada sebutan NAUS tu kena tekan sikit. Kalau kitab rumi lama, pengarang eja ia sebagai Ihdinaush-shiro. bukan suruh baca naush mati dengan syin, tapi supaya ditekankan sod tu.

17- Sirootolmustaqim.. ramai baca huruf Ro tu hanya 1 harakat, sepatutnya 2 harakat.

18- ...Mustaqim, patutnya QIM, bukan KIM, sebab huruf tu huruf Qof bukan Kaf.

19- Sirootollazi... ramai sebut SI tu sebagai huruf sin, bukan huruf sod, padahal SSI tu patut ditekankan sikit sebab ia huruf sod. Huruf Ro patut panjang 2 harakat, ramai baca 1 harakat. laZI, huruf tu huruf dzai, bukan zzai, huruf dzai lembut bunyinya, di hujung lidah kita di belakang gigi.

20- Na-an'am... ramai sebut AN tu huruf AIN, padahal ianya huruf alif, manakala ada juga sebut 'AM tu huruf alif, padahal ianya huruf ain. ada juga yg sebut ANA'AM. ni salah. jika hadapi kesulitan, dah usaha betulkan masih tak dapat juga, jangan begitu jelas sangat bunyinya.

21- Suka berhenti pada Ghairilmaghduu bi'alaihim. Tak boleh berhenti situ. kalau nak berhenti, henti pada Na an'am ta'alaihim. Pastu sambung nafas baru pada Ghairil maghdu...

22- Pada sebutan yg sama, tapi tak sebut huruf Gha, apabila mim mati bertemu Gha, sepatutnya maghdu, disebut makdu atau maqdu.

23- bi'A laihim, ain disebut alif sedangkan ia huruf ain.

24- Waladdoollin. pada Ladd tu disebut Lam mati bertemu dal, sedangkan ia bertemu dod. Kena tekan sikit pada dod tu. Lebih kurang gini ruminya, "Walaudd". kemudian DOOOLlin tak sampai 6 harakat, sedangkan wajib baca 6 harakat pada huruf dal bertemu sabdu Lam.

dan banyak lagi. ni kesalahan2 biasa. Harap anda ambil iktibar, perbaiki bacaan al-fatihah agar betul dan agar solat sah. Sesungguhnya solat itu dapat mencegah dari perbuatan keji dan mungkar. Jika tak dapat mencegah kita, there must be something wrong dengan solat kita.

Wallahu ta'ala a'lam.

1 comments:

  1. assalam, mohon respon.. kalau perempuan pun sama ke kena lafaz.. mcm mana kalau suara berbisik tapi boleh dgr dgn telinga sendiri, tak sah jugak ke..?

    ReplyDelete