Panduan Mengisi Angin Tayar Kereta

Berapa tekanan angin tayar yang sepatutnya?

Pengguna wajar memastikan angn tayar kereta sentiasa mencukup. Angin tayar yang mencukupi bukan sahaj memastikan keseleamatan kenderaan malah boleh menjimatkan minyak.

Periksa sendiri tekanan setiap 2 minggu dan jadikannya ia WAJIB!

Kalau ada pressure gauge sendiri lebih baik (boleh beli yg bentuk mcm pen tu murah jer..) pressure tester  yang menunjukkan sampai aras "3" tekanan angin tayar sudah dikira mencukupi.
Pressure Gauge

Tekanan angin tayar untuk kereta 1.3 cc & 1.5 cc = 190 hingga 230 kpa, contohnya kalau rim 15' tayar 55 siri. (Standard Gen.2 r waja) Tayar depan isikan 210/3o dan tayar belakang pula 190/29. Kalau kereta perodua kancil boleh diisi dalam lingkungan 180-200 kpa.

Yang pasti kebanyakkan orang mengisi angin tayar kereta dengan tekanan 210 kpa..

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

    Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

    Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

    Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

    Nak cari bateri dan package service kereta pun ada...

    ReplyDelete