Panduan hilangkan kesan kotoran kopi

Di sini, kami ingin kongsikan beberapa cara bagaimana untuk membersihkan cawan, pakaian, permaidani, alas meja anda jika anda tertumpahkan kopi ke atas mereka seperti di bawah:

Air soda
Anda tertumpahkan kopi pada diri sendiri? Letakkan soda ke atas kesan kotoran, berterusan sehingga kotoran tersebut benar-benar hilang. Cara ini juga sangat bagus apabila anda tertumpahkan kopi pada permaidani atau alas meja anda.

Cuka
Selain kopi, anda juga boleh menyingkirkan kesan kotoran daripada bir, jus buah-buahan atau teh dari pakaian atau alas meja anda dengan dengan menepek bahagian yang kotor dengan tuala yang dibasahkan dengan cuka putih cair sebelum membasuhnya. Bagi kotoran besar, anda perlu merendam kain tersebut semalaman dalam larutan cuka dan air sejuk (3:1) sebelum membasuh.

Tisu bayi
Gunakan bayi lap untuk hapuskan tumpahan kopi dari karpet atau permaidani anda kerana ia menyerap kedua-dua cecair dan kotoran. Tisu bayi juga boleh berkesan digunakan untuk pelbagai kesan akibat tumpahan air pada pakaian dan perabot.

Soda penaik
Singkirkan kotoran akibat kopi pada pakaian anda dengan mencelup kain ke dalam soda penaik, kemudian perlahan-lahan gosokkannya pada cawan atau piring. Bilas sehingga bersih dan keringkannya.

Kuning telur
Pecahkan telur dan gunakan kuning telur untuk menghilangkan kotoran akibat kopi dengan tuala selama kira-kira satu minit. Bilas dengan air, dan anda akan lihat hasilnya.

Garam
Anda boleh menghilangkan kesan kotoran pada cawan teh atau kopi dengan percikan garam ke span dan menggosok dalam bulatan kecil di seluruh noda. Jika ia tidak hilang dengan segera, campuran cuka putih dengan garam dalam ratio yang sama dan gosok dengan span.

0 comments:

Post a Comment