Panduan GST: Kaedah mudah faham 'cara orang kampung'
Don't ask me anything about GST.. Just read the simple explanation below. I'm still doing research about it and read a lot of articles about it..

1. GST akan dilaksanakan pada 2015. GST BUKAN cukai baru, tetapi sejenis cukai menggantikan cukai sedia ada, SST (Sales and Service Tax). 

Cukai GST 6%, SST 10+6%, maka saya nak tanya, mana lebih banyak?

2. Harga barang akan naik, sebab SST tak kena pada setiap barang, GST hampir semua.

Betul. Tapi kena betul-betul faham. Ada barang memang akan naik harga, tapi ada barang akan kekal harga, dan ada barang akan turun harga. Kenapa naik? Dulu tak kena cukai, nanti kena GST. Kenapa turun? Dulu kena SST, selepas ini kena GST. Ingat, GST lebih rendah daripada SST.

3. Tetap akan ada barang yang naik harga.

Betul. Tapi barang yang macam mana? Beg tangan Gucci. Baju ZARA. Semua barang kehendak, bukan keperluan. Semua barang dan perkhidmatan keperluan (beras, minyak, gula, tepung, pengangkutan awam dan sebagainya) TIDAK AKAN DIKENAKAN GST. Maksudnya, yang akan bayar cukai lebih, adalah mereka yang lebih banyak keluar duit pada barang KEHENDAK, dan golongan ini pastinya golongan yang mampu. Maka, cukai GST akan lebih dirasa oleh golongan kaya berbanding golongan pertengahan dan miskin. Maka, adil lah. Anda kaya, anda dapat barang lebih, anda bayar cukai lebih. Tak begitu?

4. Cukai yang dibayar golongan mampu ini, akan membantu menyokong pendapatan negara yang selama ini terlalu bergantung kepada cukai pendapatan (cukai yang diambil daripada gaji anda).

5. Baik bagi subsidi kalau nak tolong orang miskin!

Betul. Tapi mana lebih adil? GST atau subsidi? Kerana subsidi, baik miskin atau kaya, sama-sama merasa. Yang kaya bayar RM2, miskin pun RM2. Tetapi dengan GST, orang kaya beli beg LV, bayar cukai, salur kepada pendapatan negara, kemudian dapat kerajaan beri melalui "subsidi terarah", tak adalah kaya terus kaya.

6. Penipu! Kata 6%, lagi sikit daripada SST, tapi macam mana dapat jana pendapatan negara pula?

Haha. Ha gini. Dengan SST, ramai pihak dalam rantai perniagaan lari daripada cukai, dan akhirnya yang bayar cuma pembeli. Dengan GST, setiap pihak dalam rantai perniagaan, pembekal, pemborong, peniaga, semua perlu bayar cukai. Maka tak terjadi lagi "Tax Evasion", dan tak lah pembeli je yang bayar cukai. Objektif GST untuk menambahbaik kecekapan collection cukai oleh pihak Kastam (bukan LHDN).

Cara mudah untuk memahami GST. Depa tak jelaskan semua ini. Depa cuma beritahu, dengan GST, harga semua naik.

Kalau begitu, tak adalah 90% negara/160 negara dalam dunia ini guna sistem GST. Di Asean hanya Brunei dan Myanmar yang belum gunapakai GST. Kadar GST yang akan dilaksanakan pun competetive 6% saja. Kini, di Thailand & Singapore 7%, Indon, Laos, Australia & Cambodia 10%, Filipina 12%,Vietnam 20% & perbandingan dgn UK pun 20%.

Sumber: Facebook

0 comments:

Post a Comment