Panduan 4 Jenis Contengan Yang Menyebabkan Wang Kertas Anda Tidak Laku

4 Jenis Contengan Yang Menyebabkan Wang Kertas Anda Tidak Laku

Kita semua memiliki bakat melukis sejak dari zaman kanak-kanak lagi. Tak cukup dinding diconteng, buku-buku penting mak bapak, abang dan kakak habis diconteng. Takpelah, nama pun kanak-kanak lagi, orang maafkan.

Di peringkat sekolah pula, ada subjek melukis. Pada waktu ini, kemahiran melukis itu dah mula susut/kurang. Di peringkat usia ini jugalah ramai yang berjinak-jinak menconteng segala apa yang ada di depan mata tatkala bosan menghadap sesuatu yang sedang diajar kepadanya.

Wang kertas juga tidak terkecuali menjadi mangsa contengan. Agaknya golongan kaki conteng ini dah bosan conteng muka artis-artis di majalah ataupun suratkhabar. Maka mereka nak kongsikan 'artwork' mereka secara berantai iaitu melalui wang kertas.

Tetapi, tahukah anda, terdapat empat jenis contengan yang akan menyebabkan wang kertas anda tidak laku?

Mesti tak tahu ni.. tau guna je.. (hahaha)

1. Conteng Gambar Agong

Menconteng gambar Agong dianggap sebagai perbuatan yang derhaka sekaligus menyebabkan wang kertas anda tiada nilai serta merta. Contohnya seperti di bawah:

Dalam Rukun Negara pun dah ada lafaznya "Kesetiaan kepada Raja & Negara". So, jangan memandai-mandai conteng muka Agong lagi okay?

2. Buat kad jemputan

3. Ada tulisan yang berunsurkan agama dan politik

4. Ada tulisan berunsurkan lucah.

Sumber: Mymediahub

0 comments:

Post a Comment